Wpływ aromatu Pulegon na ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
Ukazała się kolejna ciekawa publikacja związana ze zdrowotnymi aspektami epapierosów i tzw. nowatorskich wyrobów tytoniowych, a konkretnie ze skutkami wchłaniania przez organizm jednego z popularnych miętowych/mentolowych aromatów – pulegonu.
Ze względu na jego właściwości rakotwórcze od jakiegoś już czasu (przykładowo w Stanach Zjednoczonych) jego użycie w produktach spożywczych jest zakazane, jednak nadal bywa on używany jako aromat w liquidach czy innych produktach spopielających tytoń.
Nasze badania sugerują, iż FDA powinna wdrożyć rozwiązania mające na celu zmniejszenie ryzyka (utraty zdrowia) związanego z wykorzystaniem pulegonu, zanim zacznie sugerować miętowo- i mentolowo- aromatyzowane epapierosy i bezdymowe produkty tytoniowe jako alteranatywę dla ludzi używających tytoniu do tradycyjnego palenia.
doktor Sven-Eric Jordt, profesor na Wydziale Anestezjologi w Duke
Więcej informacji możecie znaleźć na stronie Duke Health (organizacja powiązana z uczelnią), a cały artykuł dostępny jest na gromadzącym publikacje naukowe z dziedziny medycyny wewnętrznej, specjalistycznym portalu w JAMA (dostęp do świeżych artykułów, w tym do tej publikacji, możliwy po bezpłatnej rejestracji). Lojalnie uprzedzamy tekst jest stricte naukowy i jego lektura nie jest łatwa 😀